Bakpoeder en baking soda, ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar voor mij was het altijd een beetje verwarrend. Ik dacht altijd dat je ze onderling prima kon wisselen. En dat kan ook wel, maar als je het echt goed wilt doen moet je vooral even verder lezen!

In het Engels is er een heel makkelijk ezelsbruggetje voor:
Baking Powder Puffs
Baking Soda Spreads

Je moet het zo zien. Bakpoeder is ideaal als je bijvoorbeeld koekjes in vormpjes maakt. Denk aan de schattige gingerbread mannetjes, die je met kerst wel eens ziet. Door bakpoeder ‘rijst’ het deeg, maar loopt het niet uit, dus ziet je gingerbreadman er niet uit alsof hij zwaar obees is.

baking-fail-running-man-cookie

Ik moest hier zo hard om lachen 🙂 (bron)

Baking soda daarentegen is ideaal voor bijvoorbeeld chocolate chip cookies. Het koekje spreid zich uit over de bakplaat, waardoor het aan de randjes heerlijk krokant is, terwijl het van binnen nog zacht is. Maar als je vormpjeskoekjes maakt met bakingsoda wil het nog wel eens flink mis gaan…

8f843a712a9e5520810c9aec1181c61d-horse-cookie-doesnt-come-out-as-expected

nailed it (bron)

In beginsel is dat het enige wat je echt hoeft te onthouden bij het bakken, maar als je even verder leest leg ik je ook uit waarom dat zo is!

Baking soda heeft een zuur nodig om te reageren. Je kent het misschien wel, als je ooit baking soda hebt gebruikt om putjes te ontstoppen. Als je je gootsteen volgooit met baking soda en er vervolgens een klein glaasje azijn (een zuur) op gooit, krijg je enorm veel schuim. Zo werkt dat ook in je koekje. Stel er zit baking soda tussen je droge ingrediënten en je gooit er iet zuurs bij (denk: citroen, karnemelk) gaat het met elkaar reageren en krijg je kleine gasbubbeltjes in je baksel waardoor het heerlijk luchtig wordt. Let wel, je moet nooit te veel baking soda gebruiken, omdat het een metaalachtige smaak achter laat. Als je een koekje hebt, dat ‘vies’ smaakt heb je een dikke kans dat er te veel baking soda in zit

Bakpoeder heeft eerst een vloeistof en dan hitte nodig om te reageren. Daarna pas zullen de gasbelletjes ontstaan.

Als je het vanuit de chemische kant bekijkt zorgen zowel baking soda als bakpoeder voor een licht en luchtig resultaat van je baksels. Beiden breken vocht en/of hitte af en produceren daarbij kleine gasbelletjes die door deeg worden ingekapseld (dat is een heel smerig woord).

Nog een laatste belangrijke tip: als je bakpoeder of baking soda gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je het goed door je droge ingrediënten mengt voor je de natte ingrediënten toevoegt. Als je dit niet doet heb je de kans dat je hele grote luchtbellen krijgt op bepaalde plekken, en helemaal geen luchtbelletjes op andere plekken.

Ik hoop dat jullie er zo wat aan hebben!

XX

Advertentie