Risotto is iets wat ik eigenlijk best wel vaak klaarmaak. Toch heb je het op mijn blog nog maar een keer eerder gezien, namelijk deze variant met broccoli. Dat komt, omdat risotto vaak niet zo fotogeniek is. Eigenlijk ziet risotto er vaak uit als een hoopje rijst dat z’n dag niet heeft. Sorry voor die onsmakelijke omschrijving, maar zo is het gewoon. Als je het er wat aantrekkelijker uit wilt laten zien kan je dat doen door te spelen met het contrast in je eten. Je kan er een plukje groen boven opleggen, een stukje rood gebakken biefstuk of iets anders met een leuk kleurtje. Een recept dat daar prima op inspeelt is risotto primavera

Eigenlijk betekent primavera ‘lente’ in het Italiaans. En dus zou je kunnen stellen dat dit een typisch lentegerecht is. Nu heb ik in dit recept primavera wat ruimer opgevat en besloten om quasi-lentegroente te gebruiken en zo een mooie wit-groene risotto te maken. Met rete veel groente en volledig in het teken van meatfree Monday. Ook altijd fijn natuurlijk?

Maar goed, Risotto dus. Ik heb het geloof ik al eerder gezegd, maar het maken van risotto vergt wat geduld. Ook is het geen recept dat elke keer hetzelfde is. Dit komt doordat elk rijstkorreltje anders is, en dus heb je de ene keer bijvoorbeeld meer vocht en tijd nodig dan de andere keer. Op zich zou dit niet voor problemen hoeven zorgen, zolang je gaandeweg maar goed blijft proeven. Als je een klein beetje houvast wilt hebben heb ik de volgende vuistregel voor je. Als je risotto goed is kan je met je (houten!!!) lepel een streep trekken van de ene kant van de pan, naar de andere kant van de pan. Die streep zou een seconden of 2 stand moeten houden en dan is je risotto perfect!

Verder nog één kleine voetnoot. Ik heb deze risotto op vakantie gemaakt, en dus is het een ietwat simpeler variant dan de variant die ik normaal maak. Desalniettemin smaakt hij alsnog prima. Dit betekend 2 dingen. Ten betekend het dat ik altijd lekker veel ingrediënten gebruik (volgens de boyfriend gebruik ik steevast te veel ingrediënten, maar ik heb de schort om, dus ik heb gelijk). Ten tweede betekend het dat je in heel veel recepten vaak prima hier en daar wat kan weglaten. Dan heb je wel wat minder diepgang qua smaak, maar boeien.

Heeel binnenkort ga ik het basisrecept voor risotto bianco met jullie delen. Als je dat recept beheerst kan je naar hartelust variëren met verschillende wijnen, groentes of zelfs vlees of vis wat je erdoor gooit. Maar dat komt allemaal later! Voor nu houden we het bij risotto primavera!

Wat heb je nodig?

2 uien, 2 tenen knoflook, flinke scheut olijfolie, klontje boter, 400 gram risottorijst (arborio rijst), 1,5 glas droge witte wijn (plus een beetje voor de chef), 1 liter bouillon (kip, rund of groenten), 150 gram aspergetips, 200 gram verse doperwten, 400 gram sperziebonen, 50 gram roomboter, flinke handvol Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

Bij deze risotto is het erg handig om je mise en place goed op orde te hebben en ervoor te zorgen dat je de doperwten, sperziebonen en aspergetips al gegaard hebt voordat je begint met het maken van de daadwerkelijke risotto. Zorg er dus voor dat je voordat je begint alle groenten beetgaar hebt gekookt en dat je de sperziebonen ook in hapklare stukjes hebt gesneden. De aspergetips kan je gewoon heel laten. Het is ook absoluut niet erg als de groente in de tussentijd iets afkoelt, omdat het door de warme risotto vanzelf weer opwarmt. Dan voor de risotto:

Snipper de ui en fruit hem zachtjes in het klontje boter en de olie, in een grote pan met dikke bodem. Zet ondertussen een pan op met de bouillon. Snipper ook de knoflook en fruit deze mee voor 2 minuutjes. Gooi de rijst erbij en bak deze ook mee voor zo’n 3 a 4 minuutjes, of totdat de rijstkorrels ook ‘glazig’ zijn. Het zien of de rijstkorrels glazig zijn vergt wat ervaring, maar oefening baart kunst. Zet het vuur even wat hoger, voeg de wijn toe en blijf continu roeren. Als het vocht is opgenomen door de rijst en als alle alcohol is verdampt kan je het vuur weer lager zetten en al roerend een soeplepel bouillon toevoegen. Ik voegde op dit moment ook de doperwten en sperziebonen toe. De aspergetips bewaarde ik tot het allerlaatst, omdat die iets meer te lijden hebben onder het geroer. Voeg steeds als het vocht volledig is opgenomen weer een schep bouillon toe, net zo lang tot jij tevreden bent met je risotto. Roer de asperges door je risotto (je kan er een paar apart houden, zodat je je bordje mooi kan versieren). Haal op dit moment je pan van het vuur en snijd de 50 gram boter in blokjes. Roer de boter en het handjevol Parmezaan door de risotto, zet een deksel op de pan en laat het zo voor 2 minuten staan. Roer het vervolgens nog 1 keer door en serveer je risotto met heel veel liefde en een groot glas wijn!

IMG_3205

Liefs!!

Advertentie