Zelf naanbrood maken is een stuk makkelijker dan je zou denken en het smaakt stukken beter dan het kant-en-klare karton spul wat je in de winkel koopt.  Laatst zou ik voor mam zelf pizza gaan maken. Maar eenmaal in de winkel hadden we eigenlijk helemaal geen zin in pizza. Waarom? Omdat het zaterdag was en we zin hadden in wijn met borrelhappen. Omdat chips of bitterballen geen optie waren, werd het zelfgemaakt naanbrood met hummus, baba ganoush en andere fancy smeersels. Maar goed de focus ligt nu op het naanbrood.   Want wat betreft het naanbrood kan ik niets anders zeggen dan easy has it. Je hebt namelijk maar 3 ingrediënten nodig. Je kan het een beetje uitbreiden. Maar in principe kan je het met 2 ingrediënten redden. Je maakt het namelijk met alleen yoghurt, zelfrijzend bakmeel en een klein beetje zout! Als je je Naan een beetje wilt op spicen kan je een kruidenolie maken van te voren. Hier kun je alle kruiden in doen die jij lekker vindt, al raad ik je persoonlijk aan om er bijvoorbeeld ras el hanout of za’atar door te gooien.

Ras el Hanout  is een Marokkaans kruiden mengsel met meer dan 20 verschillende soorten kruiden ( o.a. foelie, gember, kaneel, kardemom, komijn, korianderzaad, kurkuma, kruidnagel,  nootmuskaat, paprika,  piment en zwarte peper).

Za’atar is een kruidenmengsel uit het middenoosten met oregano en tijm gemengd met sumac en sezamzaad. In palestina wordt met za’atar bestreken brood gegeten bij het ontbijt!.

Als je geen ras el hanout of za’atar wilt of kunt kopen, kun je er ook voor kiezen om te freestylen met je kruidenmengsel. Na al die feitjes en weetjes is het ondertussen wel tijd voor het recept denk ik zo!

Wat heb je nodig(voor circa 8 tot 10 broden) 300 gram volle yoghurt, circa 450 gram zelfrijzend bakmeel+een beetje extra, 1 snuf zout

voor de kruidenolie 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel van de door jou gekozen kruidenmix, 1 teentje knoflook, een snufje zout

Hoe maak je het? Gooi de yoghurt, het zout en het bakmeel in een grote kom en meng alles door elkaar. Ik ben zelf altijd erg voorzichtig met alles tegelijk erin gooien, omdat het deeg de ene keer net wat natter of droger kan zijn dan de andere keer. Houdt in ieder geval dus een beetje van het bakmeel achter, zodat je het, als het nodig is later kan toevoegen. Het deeg is goed als het een elastische, beetje plakkerige structuur heeft. Verdeel je deegbal nu in 8 tot 10 kleinere deegballen en rol ze een voor een uit tot platte broden. Verwarm een grillpan voor en bestrijk je broden met de kruidenolie (je zou ze ook met alleen maar olie kunnen bestrijken, dus zonder kruiden, maar dan smaken ze een beetje saai). Bak de broden nu ongeveer 2 minuutjes per kant en je bent al klaar! Het is ongelofelijk makkelijk om deze broden te maken, en ik raad het je dan ook zeker aan om een keer te proberen. Als je handigheid hebt gekregen in het maken van het deeg, kun je gaan variëren met de kruidenolie. Of je kan er een keer voor kiezen om al kruiden door je naan te doen. Bij naan is het erg lekker om bijvoorbeeld baba ganoush te eten, of hummus, aioli, muhammara, of iets anders. Je kan er ook voor kiezen om ze bij een hoofdgerecht te serveren of om ze gewoon zo op te knabbelen. Als je nu niet 10 naanbroden in een keer op wilt eten kun je ervoor kiezen om het recept te halveren, of om de broden wel allemaal te maken, maar ze vervolgens in te vriezen. De ingevroren broden hoef  je alleen maar even tussen je tosti ijzer of paninigrill te doen als je ze wilt eten!

enjoy!

Advertentie