Halloo!

Kennen jullie die mop nog, van vroeger? Over dat konijn met worteltjestaart?

Op een dag komt er een konijntje bij de bakker en hij vraagt aan de bakker “Heeft u worteltjestaart?”. Waarop de bakker de bakker antwoord: “nee, die heb ik niet”. De volgende dag komt het konijntje weer naar de bakker, en vraagt hij weer “Heeft u worteltjestaart?”, “Nee, die heb ik niet”. Die nacht dacht de bakker bij zichzelf dat hij speciaal voor het konijntje worteltjestaart zou maken. Dus als de volgende dag het konijntje weer binnenkomt en vraagt “Heeft u worteltjestaart?” antwoord de bakker “Ja, die heb ik!”. Waarop het konijntje zegt “Vies he!”

Ik vind dat het konijntje bullshit praat, omdat worteltjestaart aka. carrotcake heerlijk is! Ik moet er wel bij zeggen dat ik het smerig vind als er noten of rozijnen ofzo in carrotcake zit, maar de oplossing daarvoor is om hem gewoon zelf te maken. 

Een van de geheimen van carrotcake zit hem wat mij betreft in de frosting. Omdat je een zoete, kruidige cake hebt, is het voor het evenwicht van je eten belangrijk dat je frosting een zuurtje heeft. Ik doe dat door een deel van de boter in botercrème te vervangen voor roomkaas. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een beetje citroensap door simpel glazuur te doen (dus poedersuiker, water, citroensap). Let wel, simpel glazuur is niet zo romig, dus het veranderd wel wat aan de cake. In ieder geval. Carrotcake is lekker tijdens een high tea. Persoonlijk zou ik hem niet als nagerecht serveren, omdat het een vrij zware, machtige cake is.

 

wat heb je nodig?

200 gram boter, 200 gram julienne gesneden winterpeen, 150 gram fijne kristalsuiker, 2 eieren, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 1,5 theelepel kaneel, 100 gram verse roomkaas, 150 gram poedersuiker, 1 zakje vanillesuiker

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor tot 175 graden celcius. Smelt 150 gram van de boter en roer die door elkaar met de winterpeen, kristalsuiker en de eieren. Als je een soort van glad mengsel hebt De wortel wordt natuurlijk nooit glad, maar de rest van het beslag wel. kun je het zelfrijzend bakmeel en de kaneel erdoor roeren. Zorg wederom dat het beslag zo glad mogelijk is. Giet het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Ik gebruikte een bakvorm van de IKEA. Schuif de vorm voor zo’n  30 minuutjes in de oven tot de cake goudbruin is.. Check of de cake gaar is door er met een tandenstoker in te prikken. Als de stoker er weer schoon uit komt is de cake gaar. Laat de cake op z’n minst 1 uur afkoelen in de vorm en keer hem dan op een schaal. Dan begin je aan de frosting. Dit doe je door de boter zacht te laten worden en roer hier de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker doorheen. Roer net zo lang totdat er geen klontjes meer inzitten. Je kan ervoor kiezen om de randjes van de cake eraf te snijden, zodat je een hele rechte cake hebt, met rechte randen. Bewaar dan de afgesneden randjes. Die kun je gebruiken om de kom met frosting uit te likken! Giet de frosting over de cake en smeer hem zo uit dat er overal wel een beetje frosting zit. Schuif de cake weer eventjes in de koelkast zodat de frosting wat kan opstijven. Snijd vervolgens de cake in blokjes (of steek er met een koekjesvorm andere vormpjes uit!). Je kan ervoor kiezen om het glazuur nog een beetje te versieren met bijvoorbeeld amandelen of  iets anders! Maar met gewoon glad glazuur is het ook al een plaatje om te zien!

 

wpid-img_20150527_151826.jpg

 

 

 

Liefs!!

Advertentie