Hallo lieve schatten,

Nu mijn telefoon het weer doet, moet ik er weer met een top recept in knallen.  Dus daarom nu een variant op mijn all time favorite: asperges.
En ik weet dat ik vaker over dingen zeg dat ze mijn favoriet zijn,  maar dat is anders.  Want asperges worden niet voor niets het witte goud genoemd! Ik vind alle bereidingen van asperges lekker,  maar het allerliefst eet ik ze toch zo natuurlijk mogelijk. Papa en mama eten ze met ham, ei en gekookte aardappeltjes,  maar dat vind ik zonde.  Het liefste eet ik ze met geklaarde boter,  maar gisteren at ik ze met mijn variatie op  beurre blanc!
Beide recepten vind je hieronder

Voor de asperges heb je nodig: (als je er dingen bij eet zijn dit 2 porties, als je net als ik alleen asperges eet is het 1 portie)
500 gram asperges, zout, suiker

Hoe maak je het:
Snijd van de onderkant van de asperges 2 a 3 cm. af.  De onderkantjes zijn vaak wat uitgedroogd en hard en daardoor niet zo lekker. Schil de asperges met een dunschiller, door ze bij het kopje vast te houden en voorzichtig met de dunschiller te schillen.  Bewaar de schillen en de kontjes van de asperges om ze mee te koken. Deze geven namelijk extra asperge smaak af en wie wilt dat nou niet?  Pak je aspergepan of zoek een pan een pan die groot genoeg is om je asperges plat in te leggen. Als je een aspergepan hebt doe je de schillen en kontjes onderin de pan en de asperges in het mandje en vul je de pan met koudwater totdat de asperges tot vlak onder het kopje onder water staan. (Zo kook je de stengels en stoom je het delicate kopje). Als je een andere pan gebruikt leg je de asperges er gewoon in een vul je de pan met koud water. Voeg eventueel wat zout en suiker toe aan het water om het iets op smaak te brengen.   Breng het water aan de kook en laat de asperges voor zo’n 5 minuten koken. Zet dat het vuur uit en laat de asperges nog zo’n 10 minuten na garen in het kookvocht. Vis de asperges eruit en laat ze even uitlekken. Gooi het kookvocht en de schillen nog niet weg! Hier kun je nog soep van trekken namelijk!

Voor de beurre blanc heb je nodig:
100 ml wijn, 2 sjalotten, 250 gram boter.

Hoe maak je het:
Snipper de sjalotten. Ik had zelf geen sjalotten en dacht dat ik het ook wel met rode ui kon doen,  waardoor mijn beurre blanc een beetje roze werd.  Ik raad je dus ten zeerste aan om wel echt sjalotten te gebruiken.  Of het beurre rosé te noemen, in plaats van beurre blanc. In ieder geval gooi de gesnipperde  sjalotten en de wijn in een sauspannetje en laat het inkoken tot ongeveer de helft.  Vis dan de uitjes eruit, dit gaat het makkelijkst met een zeef, maar je kan ook improviseren en iets anders gebruiken. Draai het vuur lager en snijd de koude boter in blokjes. Gooi de blokjes een  voor een bij de wijn tot dat de saus wat dikker word. Ik heb zelf niet alle boter gebruikt,  omdat ik hem eerder al romig genoeg vond, maar kijk even naar wat je zelf lekker vind! Breng eventueel op smaak met peper,  zout en citroensap en je saus is klaar!

image

Liefs!

Advertentie