Hallo!

Zoals je hier kunt lezen had ik laatst een super easy toetje gemaakt. Om iets meer een show off te zijn besloot ik er merengue bij te maken. Het was voor mij de eerste keer dat ik het maakte, maar het was zo ongelofelijk makkelijk en ook zo ongelofelijk lekker.

De eerste keer dat ik merengue proefde was op vakantie in Zuid-Frankrijk, waar ik in de bakkerij (boulangerie, hahaha) in het Frans het brood voor die ochtend bestelde. Let wel, ik was een jaar of 8 en vond mezelf heel erg dapper. Als beloning mocht ik van Papa iets uitkiezen wat ook in de winkel lag. En dat werd een wit wolkje zaligheid genaamd merengue. Dat de merengue in kwestie groter was dan mijn hoofd maakte me verder niet uit, want ik heb er lekker de hele vakantie van gegeten, en papa en mama zelfs zo gek gekregen dat mijn zus en ik er op de terugweg allebei eentje mochten. Dat snap ik nog steeds niet. Welke ouder geeft twee kinderen in godsnaam een stuk snoep dat eigenlijk uit bijna alleen suiker bestaat, dat groter is dan hun hoofdjes, terwijl ze nog 15 uur ofzo in een auto moeten zitten…. Maarja, wij waren er in ieder geval heel erg blij mee!

Om zelf zo’n heerlijke ambachtelijke merengue te maken moet je het hieronderstaande recept zeker een keer uit proberen.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van merengue geldt de volgende regel: Je gebruikt de dubbel zo veel suiker als eiwitten. Één eiwit weegt gemiddeld 30 gram. Dus als je een merengue maakt met 1 eiwit, heb je 60 gram suiker nodig. Ik had 3 eieren, en dus 180 gram suiker. Ik gebruikte gewoon kristal suiker.

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop de eiwitten in een vetvrije kom luchtig. Je moet de kom met eiwitten ondersteboven boven je hoofd kunnen houden zonder vies te worden. Klop er dan beetje bij beetje je suiker door. Je kunt nu 2 dingen doen. Je kan allemaal kleine merengues maken, dit doe je met een spuitzak, of met twee lepels. In ieder geval hebben kleine merengues 30 tot 40 minuutjes in de oven nodig. (30 voor als je ze nog zacht van binnen wilt, en 40 als je ze helemaal droog gebakken wilt. Als je net zoals ik een grote merengue maakt. laat je je merengue gewoon op de bakplaat met bakpapier vallen. Laat de zwaartekracht z’n werk maar doen en smeer het eventueel een beetje uit, in een vorm die jij mooi vindt. Ik liet zelf mijn merengue 40 minuutjes in de oven staan, en ik vond hem erg lekker nog lekker gooey van binnen. Maar als je hem droger gebakken wilt hebben moet je hem gewoon iets langer laten staan, al zou ik hem wel goed in de gaten blijven houden.

wpid-img_20150321_204003.jpg

Liefs!

Advertentie