Een tijdje terug heb je het recept kunnen lezen voor een super makkelijke cheat carbonara (klik hier voor het recept). Nu is het tijd voor the real deal.  Op een of andere manier denken mensen dat het maken van pasta carbonara moeilijk is (Want, ‘rauw ei’) maar niets is minder waar. Het geheim zit hem vooral in het aanhouden van goede verhoudingen en het gebruiken van goede ingrediënten. Omdat je alleen maar ei, spek, parmezaan, peper en pasta gebruikt proef je alle smaken heel goed, dus is het gewoon fijn om iets van kwaliteit te gebruiken.

Wist je trouwens waar de naam spaghetti carbonara vandaan komt? Het gerecht komt oorspronkelijk van de ‘arme’ kolenbranders uit Lazio (de streek waar Rome ligt) die tijdens hun pauzes deze pasta aten. Daarom ook dat de ingrediënten die gebruikt zijn allemaal zogenaamde ‘arme’ ingrediënten zijn. In ieder geval, die kolenbranders heten in het Italiaans carbonari derhalve dus de naam pasta carbonara: pasta van de kolenbranders.  Deze keer heb ik ‘gewoon’ gerookt ontbijtspek gebruikt. Zo een in een blok, dat je zelf kan kiezen of je blokjes, reepjes, rondjes, hartjes, sterretjes of weet ik veel wat voor vormen snijd. Je kan er ook voor kiezen naar de slager te gaan en te vragen voor pancetta, of als je het echt goed wil doen, voor varkenswang (Guanciale). 

De verhoudingen zijn simpel:

Wat heb je nodig (voor 2 personen) :

220 gram spaghetti, 2 eieren, een flinke scheut olijfolie, 50 gram spek, 75 gram parmezaan, vers gemalen zwarte peper.

Hoe maak je het?

Begin met het opzetten van water voor de spaghetti en verhit de olijfolie in een grote hapjespan. Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze bruin in de olie. Kook ondertussen de spaghetti. Rasp de parmezaan en klop de eieren en de parmezaan en wat peper tot een sausje. Als de spaghetti klaar en afgegoten is, zet je het vuur onder je spekjes uit en hussel je de spaghetti door de spekjes en de olie (daarom heb je een relatief grote pan nodig) als de spaghetti en spekjes iets afgekoeld zijn kun je je eimengsel toevoegen. Let op, je moet dan direct goed blijven roeren/husselen, anders krijg je roerei en dat wil je niet.  Serveer het direct met wat extra peper en strooi er wat extra kaas overheen. Eventueel kun je er nog wat groens (peterselie/basilicum) over strooien. Maar eerlijk gezegd vond ik het zonde van de smaak, dus gewoon niet doen.

 
image

 

Liefs,

Advertentie