Op instagram had ik een indrukwekkend filmpje gezien van hoe foodpornographer, zelf kaiserbroodjes knoopte. Needless to say, moest ik dat ook proberen.

Na de hele stad doorgezocht te hebben voor verse gist, ben ik uiteindelijk maar gesetteld voor gist uit een zakje, die overigens ook nergens te vinden was tot ik bij de appie in de stad (meest kleine, onderbevoorrade ap ooit) 1 laatste zakje gist vond. Bingo! In ieder geval, ben ik enorm aan het bakken gegaan wat in mijn #studentenkeuken moeilijker bleek dan verwacht.  Wil je ook op kaiserbroodjes avontuur? Probeer het dan ook te maken.

Wat heb je nodig?

500 gram tarwebloem, 1 pakje droge gist, 350 milliliter lauwwarm water, 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels zout, 3 eetlepels olijfolie, eventueel iets om het te versieren (denk sezam- of maanzaad of zonnebloempitten.

Hoe maak je het?

Meng het zout en suiker door de bloem en maak een kuiltje. Doe het gist in het kuiltje. Dit doe je om te zorgen dat het gist zo min mogelijk in aanraking komt met het zout, dit zou namelijk slecht zijn voor het rijsproces. Voeg eerst de olijfolie toe en daarna beetje bij beetje het water. Wees hier voorzichtig mee, de ene keer heb je net iets meer, en de andere kant net iets minder nodig dan 350 milliliter. Roer het geheel goed door, en maak er een bol van. Smeer die bol in met olijfolie, zodat hij tijdens het rijzen niet blijft plakken aan dingen. Snijd de bol met een kartel mes 2 keer in (snijd er een kruisje in) en leg hem in een bak. Dek de bak af met een (natte) theedoek en laat hem zo’n 45 minuten rijzen. Roer hem na die 45 minuten nog een keer goed door en maak er 8 tot 10 balletjes van van gelijke grootte. Nu kun je twee dingen doen. Je kan de bolletjes insijden en bakken offfff je rolt er slierten van die je op de foodpornographer manier knoopt tot kaiserbroodjes. Ik vind het knopen er leuker uitzien, dus ik ben daarvoor gegaan.

Verwarm de oven vervolgens voor tot 50 graden en schuif de broodjes er met een bakje water in, om zo nog 10 minuutjes te rijzen.  Haal je broodjes er na de tien minuutjes uit en verwarm de oven voor tot 230 graden. En bak ze totdat ze bruin zijn, dit zal zo’n 20 tot 25 minuutjes duren.

Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ze zijn bij mij echt heel erg goed gelukt! Zolang je ze afgedekt bewaard kun je ze de dag ernaar prima nog even warm maken in de oven.
image

-edit: ik zie nu dat de link naar het geweldig inspirerende instagram filmpje het niet doet. Daar ga ik mee aan de slag zodra ik er tijd voor heb-

 

Liefs!