Zelf kaas maken. Het klinkt best wel spannend, maar dat is het absoluut niet! Zelf heb ik het voor het eerst met kerst gedaan. Een vriendinnetje had een paar maanden eerder een ‘zelf kaas maak’ pakket gekregen en toen begon het al te kriebelen. Kerst bleek de uitgelezen gelegenheid om mijn eerste zelfgemaakte kaasje te presenteren tijdens het kaasplankje. Het was lekker, maar niet super bijzonder.  Daarom kriebelt het sinds dat moment om nog meer kaasjes te maken die wel echt lekker zijn!

Er zijn een paar voordelen aan het maken van je eigen kaas. Ik ga ze hier niet allemaal noemen, maar de belangrijkste is dat zelfgemaakte kaas volledig vegetarisch kan zijn. Kaas uit de winkel wordt vaak gemaakt van stremsel, wat wordt verkregen uit de lebmaag van een koe. Je kan ook stremsel gebruiken voor je eigengemaakte kaasje,  maar een beetje citroensap is een prima alternatief.
Een ander voordeel is dat je lactose vrije kaas kan maken: met geitenmelk!

Op internet kun je hele basispakketten kopen voor het maken van kaas. Hoewel het er natuurlijk wel een stuk mooier uitziet en waarschijnlijk iets gebruiksvriendelijker is, is het niet nodig.  Daarom zal ik hieronder wat basis dingen noemen die je nodig hebt om zelf een zacht kaasje te maken. En zal ik erbij uitleggen waarom je die dingen nodig hebt.

1 groot conserveblikje
In dit blikje ga je uiteindelijk je kaasje maken. Het is belangrijk dat het blikje van binnen gecoat is. De coating zorgt ervoor dat het blikje niet gaat roesten/de inhoud van het blikje geen ijzersmaak krijgt. Je kunt checken of je blikje gecoat is door te kijken of de binnenkant wit is, als dat zo is, is je blikje gecoat.  In mijn ervaring zijn de meeste bonduelle blikjes wel gecoat van binnen. Wat verder belangrijk is, is dat je zowel de boven als de onderkant van het blikje afhaalt, zodat je een holle cilinder hebt. Let wel je moet minimaal een van de boven-/onderkantjes bewaren. Ook moet de inhoud overeenkomen met de hoeveelheid kaas die je wilt maken.

1 iets kleiner blikje
Het is belangrijk dat dit blikje precies in het andere blikje past. Voor de rest gebruik je het alleen om het kaasje iets aan te drukken en hoef je er dus niks bijzonders mee te doen.

1 fijne zeef
De zeef heb je nodig om je wrongsel te zeven. Dat wil zeggen het wei vocht van de harde brokjes scheiden. In dit geval geldt dus, hoe fijner, hoe beter.

1 stuk kaasdoek
In het kaasdoek doe je het uitgewrongen wrongsel. Het kaasdoek laat je om het wrongsel zitten wanneer je het in het blikje stopt.

1 stuk elastiek
Het elastiek gebruik je om het kleine conserve blikje steeds iets strakker op het ‘kaasblikje’ te zetten.

Verder heb je nodig een bord om je blikjes op te zetten.  In dit bord vang je tevens het tijdens het fijndrukken van je kaasje vrijgekomen vocht op. Eventueel kun je nog een klein taart bordje ondersteboven op het grote bord zetten,  op die manier voorkom je dat je kaasje in zijn eigen vocht ligt te soppen.

Tot slot heb je een pannetje nodig om je melk mengsel in te koken en een houten pollepel om mee te roeren.

Met deze spulletjes kun je de meest basic zachte kaasjes maken. Voor harde kaasjes heb je iets meer spullen en vooral meer geduld nodig. En dat geduld heb ik nog niet dus daar kan ik nog niet over schrijven.

image

zie hier mijn bouwkunsten

En dan nu de ingrediënten voor super basic kaas:
1 liter volle melk, 1 liter karnemelk,  een beetje citroensap en een flinke snuf zout.

Hoe maak je het:
Breng de melk en de karnemelk en de citroensap al roerend tegen het kookpunt aan. En blijf zodra het begint te klonteren nog 1 minuutje roeren, maar zet het vuur dan uit/een stuk lager. Zeef het klonterige prutje wat je inmiddels hebt. En roer er wat zout door. Op dit punt heb je al je eigen ricotta gemaakt. Stop je ricotta prutje in je kaasdoek en laat het in je blikjes/kaasmaak constructie zakken. Laat het zo minimaal 2 tot 3 uur staan. Maar het  een dag laten staan is ook prima.
Nu heb je een super basic kaasje gemaakt!

Je kan ook hier al heel makkelijk fancy dingen mee doen. Zo kun je het kaasje bijvoorbeeld door kruiden rollen of je kan er tegelijkertijd met het zout kruiden doorheen roeren. Ook kun je je eindproduct een dag of 2 laten weken in pekelwater wat gewoon zout water is, maar pekelwater klinkt zo leuk. En dan krijg je een meer mozzarella-achtig kaasje. Anyway,  doe ermee wat je wilt, dan wordt het sowieso lekker.

Ciao!

Advertentie